КАТЕГОРИИ
Автоматизация автомобили Апаратура битова техника Гума,пластмаса Диетолози Дървен материал Електроника заведения Здравеопазване изкуство и култура Инсталации и техника информационни технологии Машини и съоръжения Машини,мотокари,електрокари мебели и обзавеждане метали и металообработване Недвижими имоти облекло и обувки образование общини Производство Психотерапия и психологическа консултация селско стопанство Специализирани дейности Стелажи строителство Суровини и материали транспорт туризъм търговия услуги финанси Фондации хранителна промишленост
Исторически музей Търговище
за нас
Музейното дело в Търговищкия край датира от 20-те години на ХХ век, когато има данни за изучаване на местната история и съществуват малки училищни музейни сбирки, поддържани от учители-ентусиасти в гр. Търговище и по-големите селища на областта.

Решението за създаване на музей датира от 1951г.
Работи се на обществени начала. От 1953г е открита постоянна музейна експозиция.
Впоследствие са събрани 1500 музейни предмета, които стават основа за фонда на Окръжният исторически музей - Търговище, който започва да функционира от 1960г.

Десетилетия Окръжният исторически музей - Търговище е най-големият и с научно-методически функции на територията на Търговищки окръг.
За това време са проучени многобройни археологически обекти, проведени са десетки експедиции по комплексно проучване на Търговищкия край.
Историческият музей на град Търговище се намира в стария възрожденски квартал Вароша.
В него се съхраняват над 30 000 музейни единици, веществени и документални паметници от неолита до нашето съвремие. Разположен е в пет адаптирани старинни сгради от 19 и 20 век.

Има 5 основни отдела: aрхеология, история на България 15 - 19 в, нова и най-нова история, етнография, фондове.
Музеят предлага тематични беседи и туристическа обиколка из забележителностите на града, чрез предварителна заявка.
експозиции
В регионален исторически музей - Търговище се помещават някои от световноизвестните находки на културата от селата Поляница, Овчарово, златното тракийско съкровище от с. Кралево и др. произхождащи от земите на Търговищкия край. Музейният фонд притежава над 5 000 монети на:
македонските царе, гръцките колонии по Черно море, римски републикански и императорски монети, византийски, средновековни български, западноевропейски и съвременни монети.
Интерес представляват колекции от оръдия на труда, отнасящи се до аграрно - скотовъдни и занаятчийски местни поминъци, предмети на домашната уредба и занятия, традиционен текстил, костюми, накити, материали от градския бит.
Колекцията притежава и предмети, свързани с историята и развитието на известния Ескиджумайски /Търговищки/ панаир.

Част от съхраненото в музея може да се види в три основни постоянни експозиции, които са отворени за посещения от вторник до петък във времето от 8.30 до 12.00 и от 14.00 до 17.00 ч. Събота, неделя и в празнични дни се приемат посетители само по предварителна заявка. Чуждестранните групи трябва да бъдат със собствен преводач.
фондове
- Нумизматика
- Археология
- Етнография
- История - 15-19 век
- Нова история
- Най-нова история
контакти
e-mail: [email protected]
Адрес: Търговище 7700 бул. “Митрополит Андрей” № 2
Телефон: 060164147, 060165216, 060162131
Фейсбук: https://bg-bg.facebook.com/trgmuseum


Галерия